Nieuws/blog

Geschiedenis van Parochie van Ndala

Ndala is een belangrijke plaats in de geschiedenis van Katholieke missionarissen in Tanzania en de oudste parochie in Tabora. Voor de 125ste verjaardag van de parochie heeft Fr. Alex een samenvatting geschreven van deze geschiedenis. Hij is alleen wel in het Swahili.

  • Blog Gerard Haverkamp

    Gerard Haverkamp (Medical Officer in charge, 1974-1977) komt elk jaar 6 weken naar Ndala om te helpen als arts op de kinderafdeling en om managementondersteuning te bieden. Sinds 2017 houdt hij een blog bij op
    www.haverkampgerard.nl


  • Ons hart ligt in Afrika

    OOSTKAPELLE – Oost-Afrika zit hen in het bloed. Een groot deel van hun leven brachten Gon (72) en George (75) Joosten uit Oostkapelle door in Kenia en Tanzania. De vijf kinderen van het echtpaar werden er geboren. Binnenkort pakken ze de koffers om weer af te reizen naar Tanzania. Naar ‘hun’ ziekenhuisje, de kinderen en de oma’s.

    Met gemengde gevoelens, vertelt Gon: „We gaan niet alleen de balans opmaken van het afgelopen jaar, maar ook afscheid nemen. Dat doet me veel. Ik ben er behoorlijk emotioneel onder.”
    George: „Ze zullen jou daar nog meer missen, ze zijn zo gewend aan Mama Gon.” Het stel, zij verpleegkundige en hij kinderarts, werkt sinds 1967 in Oost-Afrika. Na George’s pensionering zetten zij hun werk voort als vrijwilligers. In 1998 krijgt het echtpaar een forse steun in de rug als de Zeeuwse ziekenhuisdirecteuren de Stichting Tabora oprichten. Tabora steunt kleinschalige initiatieven en projecten op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en welzijn. Zo sponsoren zij kinderen vanaf hun eerste schooldag op de basisschool tot het eind van hun opleiding of studie. Maar ook gratis medicijnen voor epilepsiepatiënten of steun aan bejaarden die de zorg dragen voor hun kleinkinderen en aan de talloze weeskinderen die een of beide ouders verloren aan aids. „In Afrika ben je weeskind als je vader is overleden. Kinderen behoren namelijk aan de man toe”, verklaart Gon.

    Gon en George Joosten uit Ookstkapelle leefden en werkten in Kenia en Tanzania.

    Dit artikel is geplaatst op 7 januari 2016 in PZC (kant) in Zeeland.




  • Begeleid bevallen in Tanzania

    Oud Ndala-arts en gynaecoloog Myrrith Hulsbergen heeft het afgelopen jaar de master Public Health gedaan aan het tropeninstituut in Amsterdam. In Tanzania bevalt 1/3 van de vrouwen niet onder begeleiding van een een bekwame zorgverlener. In Tabora is dit deel nog groter. Myrrith heeft uitgezocht welke factoren bepalen of een vrouw wel of niet onder goede begeleiding bevalt.

    Hier kunt u de scriptie lezen.


  • Onderzoek complicaties bij bevallingen

    Geneeskunde student Olivier van der Cammen uit Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar complicaties bij bevallingen, zogenaamde “maternal near-miss”. Er zijn uniforme definities om deze complicaties te kunnen vergelijken, maar Olivier laat zien dat deze definities niet altijd toepasbaar zijn in een klein ziekenhuis als Ndala.

    Twee weken nadat hij aankwam in Ndala moest hij alweer terug naar Nederlands in verband met de corona-crisis, maar met behulp van de lokale verpleegkundigen en de arts Fr. Chobo kon hij zijn onderzoek voortzetten.

    Het verslag van zijn onderzoek is hier te vinden.


  • Corona voorlichting in Tabora

    In juni vatte Fr. Dr. Chobo van Ndala Hospital het plan op een tocht te maken langs 26 parochies van het Aartsbisdom Tabora met het doel voorlichting te geven over de Corona pandemie en alle maatregelen die verspreiding van het virus moeten voorkomen,. Het Kiswahili voorlichtingsmateriaal dat Fr. Chobo gebruikt is vooral gericht op kinderen en is een mooie creatie van de Dutch Tanzania Foundation. De fondsen die de tour van Fr. Chobo mogelijk maken zijn afkomstig van Stichting Tabora.

    In Father Chobo’s eigen woorden:

    My main idea for Tabora Catholic Archdiocese all parishes tour was to give awareness about COVID19 and the preventive measures to be taken against the pandemic especially for the church communities with their kids.  My worry and experience is that in the church there is danger of either being so sceptical or a little bit loose of how to protect oneself against the disease.  The church members especially the young ones are more vulnerable to the disease bearing in mind that they have misinformation from either way – the church leaders, priests included or the local and community leaders, parents included. 

    So I wanted to first meet the clergy in all the parishes, for as a fellow priest on one hand and a medical personnel on the other, I stand a chance of giving authentic information about the disease in relation to church’s regulations and customs, such as social distancing, personal hygiene and the control of congregations while worshipping and prayer gathering in the church or in the houses

    So far I have visited 6 parishes out of 26 and I’m planning to accomplish the tour before September.  We are grateful that the pandemic is not as deadly as we predicted.  However, going by figures from our neighbours in Kenya and Uganda, I think we still need to take precautions and continue disseminating correct information on how to prevent further local transmission of the disease.

    So my special gratitude to Dutch Tanzania Foundation for creating this nice children’s booklet and also to the Tabora Foundation (Stichting Tabora) for providing me with funds to have it printed and to make the tour. Kids are really flocking to me asking for the booklet.’

    Makokola Parish with Their Parish Priest, Fr.Samy and Fr.Chobo and parishioners after receiving the COVID19 kid’s booklet
    Ipuli Parish Kids with Parish Priest, Fr.Kibobera and their teachers
    Emmanuel, a St.Theresa Cathedral Parish kid reading the COVID19 kid’s booklet
    Copies of Kid’s COVID19 booklet given to Cheyo Parish, Tabora
    A Swahili version COVID19 kid’s booklet

  • Arts uit Ndala in Nederland

    Deze maand was een van de artsen van Ndala Hospital, Fr. Dr. Chobo, in Nederland. Wij leerden hem kennen als diocesan health officer; coördinator van de verschillende gezondheidsprojecten van het aartsbisdom Tabora. Zijn droom was toen al om als arts directe patiëntenzorg te kunnen leveren en met hulp van o.a. Stichting Tabora heeft hij kunnen studeren aan de universiteit van Mwanza. Inmiddels werkt hij bijna een jaar in Ndala als medical officer. Zijn uitnodiging voor een viering in het Vaticaan kon hij combineren met een bezoek aan Nederland en België. Voor het eerst buiten Oost-Afrika, dus vast een wonderlijke ervaring. Hij heeft veel oude Ndala-gangers ontmoet en ook veel van Nederland kunnen zien voor hij via Rome weer terugvloog naar Tanzania.


  • Mzee Gregory R.I.P.

    Vandaag bereikte ons het bericht dat Gregory Mundeba kort geleden is overleden.

    Mzee Gregory heeft sinds 1960 in Ndala Hospital gewerkt, aanvankelijk als assistent in de verpleging. In 1980 en 1981 studeerde hij op de laboratoriumschool in Dodoma en vervolgens werkte hij zowel in het laboratorium als de IV unit. Hij ging goed om met de basale omstandigheden, maar zorgde altijd voor veilige, steriele infusie vloeistoffen. Hierin bleek hij vele jaren onmisbaar. Zelfs jaren na zijn pensioen ging hij op contractbasis verder met het bereiden van de vloeistoffen. Inmiddels is de IV unit gerenoveerd en had hij vorig jaar het stokje overgedragen aan zijn opvolgers.

    We herinneren Mzee Gregory als een vriendelijke en altijd vrolijke man, die altijd meedacht om met beperkte middelen zo goed mogelijke patiëntenzorg te leveren. We zullen hem missen. RIP Mzee Gregory.


  • Een patiënt die je nooit meer vergeet…

    Mooi verhaal van oud-Ndala arts Adriaan Groen over een patiënte die hem altijd bij is gebleven in De Volkskrant.


  • Nieuwe IV-unit

    Met financiële steun van Stichting Imelda-Nolet is de IV-unit van Ndala gerenoveerd. Al jaren werden infusie vloeistoffen gemaakt met behulp van destillatie. De apparatuur was verouderd en lastig te repareren. Dit gaf soms lastige situaties, want vloeistoffen zijn van essentieel belang voor  patiënten met uitdoging of patiënten die geopereerd moeten worden.

    Het nieuwe gebouw voldoet aan alle eisen om veilig vloeistoffen te bereiden, met gescheiden ruimtes voor het steriliseren van flessen en het klaarmaken van vloeistof. Dat gebeurt nu via een ander proces (osmose), met dezelfde apparatuur als veel andere ziekenhuizen in Tanzania. Op deze manier zijn reserve-onderdelen en monteurs makkelijk beschikbaar in het geval van technische problemen. Twee werknemers zijn getraind in het gebruik in het KCMC in Moshi, waar de St Luke foundation het gebruik van deze methode in Tanzania coördineert.

    De gerenoveerde IV unit van buitenaf

    De ruimte met de autoclaaf om de flessen te steriliseren

    De ruimte om steriele vloeistoffen te maken


  • Nieuwe arts in Ndala

    Van de 3 artsen die vanaf 2013-2014 in Ndala hebben gewerkt, zijn er recent helaas 2 “weggekaapt” door het ministerie van gezondheid; zij werken nu in overheidsziekenhuizen. Dat betekent dat vanaf april 2018 er nog maar 1 medical officer in Ndala werkte; Sr. Dr. Christina Mpunda. Zij verdeelde de diensten samen met de ervaren assistant medical officers Joseph Lugumila en Merius Ordass.

    Gelukkig heeft zij sinds juli versterking gekregen van Fr. Dr. Paul Steve Chobo, die ondertussen wel nog veldonderzoek moet doen in het kader van zijn Master of Public Health.

    Fr. Paul Chobo werkte van 2010-2012 als gezondheidscoördinator van de Katholieke kerk in het aartsbisdom Tabora. waarna hij begon aan zijn opleiding als arts. Deze opleiding is voor een deel financieel gesteund door de Tabora Stichting, evenals het huidige onderzoek.

    In de plaatsingsbrief van Mgr. Paul Ruzoka, aartsbisschop van Tabora, staat beschreven dat Dr. Chobo ook pastorale werkzaamheden in de parochie van Ndala zal vervullen en op die manier de gemeenschap van Ndala zal dienen volgens het oude adagium “een gezonde geest in een gezond lichaam”.

    Fr. Dr. Chobo bij het afscheid van George en Gon Joosten-Nienhuys in 2017.

    2 co-assistenten uit het UMCG, samen met Fr. Dr. Chobo en Sr. Dr. Christina aan het bed bij een patiënte.


  • Nieuwe leden raad van toezicht

    Per 1-1-2018 is er een nieuwe raad van toezicht ingesteld (zie “bestuur”)

    Hierbij willen we de oud-bestuursleden, dhr. P. Rademacher, dhr. G.A.A.M. Bogaerts en dhr. P.J. den Boer bedanken voor hun jarenlange inzet.


  • Hoe stel je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vast?

    Een zwangerschap die buiten de baarmoeder is genesteld, meestal in de eileider, kan leiden tot een levensgevaarlijke bloeding. Het vaststellen van zo’n zwangerschap is moeilijk, zelfs met behulp van echografie en bloedtesten, zoals in Nederland gebeurt. In Ndala zijn die mogelijkheden er niet en is die bloeding altijd al aanwezig wanneer de diagnose wordt gesteld. Dat maakt de diagnose stellen eigenlijk wel makkelijk, als er veel bloed in de buikholte zit bij een vrouw die net zwanger is, weet je het wel.

    De eenvoudigste, goedkoopste en snelste methode om dit te doen is met een naald vocht uit de buikholte opzuigen. Een simpele test, die veel wordt toegepast in arme landen. Onduidelijk is hoe betrouwbaar deze test is. Dit is recent voor het eerst onderzocht in Ndala, bij de 88 vrouwen die in 3 jaar tijd werden geopereerd aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

    Onderzoek naar diagnose buitenbaarmoederlijke zwangerschap in Ndala

    Het eerste onderzoek over deze test komt trouwens ook uit Ndala, net als een wetenschappelijke beschrijving.


  • Een traumatische bevalling – 5 jaar later

    Het afgelopen voorjaar kreeg Ndala 2 maanden bezoek van Jessica en Ruth, 2 studenten van de onderzoeksmaster Global Health van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij deden onderzoek naar de lange-termijn gevolgen van een gecompliceerde bevalling. Hiervoor zijn zij met een piki piki (motorfiets) naar dorpen in de omgeving van Ndala gereden om te praten met vrouwen en hun echtgenoten, 6-7 jaar na een gecompliceerd verlopen bevalling (ernstige zwangerschapvergiftiging).

    Het onderzoek is in samenwerking met dr. George Mgalega. De onderzoeksresultaten worden nu verwerkt. Zodra ze bekend zijn worden ze hier geplaatst.


  • Rondschrijfbrief Gon 2017

    Laatste rondschrijfbrief Gon 2017


  • rondschrijfbrief Gon 2016

    rondschrijfbrief-gon-2015


  • Rondschrijf brief van Gon