Hoe stel je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vast?

Een zwangerschap die buiten de baarmoeder is genesteld, meestal in de eileider, kan leiden tot een levensgevaarlijke bloeding. Het vaststellen van zo’n zwangerschap is moeilijk, zelfs met behulp van echografie en bloedtesten, zoals in Nederland gebeurt. In Ndala zijn die mogelijkheden er niet en is die bloeding altijd al aanwezig wanneer de diagnose wordt gesteld. Dat maakt de diagnose stellen eigenlijk wel makkelijk, als er veel bloed in de buikholte zit bij een vrouw die net zwanger is, weet je het wel.

De eenvoudigste, goedkoopste en snelste methode om dit te doen is met een naald vocht uit de buikholte opzuigen. Een simpele test, die veel wordt toegepast in arme landen. Onduidelijk is hoe betrouwbaar deze test is. Dit is recent voor het eerst onderzocht in Ndala, bij de 88 vrouwen die in 3 jaar tijd werden geopereerd aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Onderzoek naar diagnose buitenbaarmoederlijke zwangerschap in Ndala

Het eerste onderzoek over deze test komt trouwens ook uit Ndala, net als een wetenschappelijke beschrijving.