Arts uit Ndala in Nederland

Deze maand was een van de artsen van Ndala Hospital, Fr. Dr. Chobo, in Nederland. Wij leerden hem kennen als diocesan health officer; coördinator van de verschillende gezondheidsprojecten van het aartsbisdom Tabora. Zijn droom was toen al om als arts directe patiëntenzorg te kunnen leveren en met hulp van o.a. Stichting Tabora heeft hij kunnen studeren aan de universiteit van Mwanza. Inmiddels werkt hij bijna een jaar in Ndala als medical officer. Zijn uitnodiging voor een viering in het Vaticaan kon hij combineren met een bezoek aan Nederland en België. Voor het eerst buiten Oost-Afrika, dus vast een wonderlijke ervaring. Hij heeft veel oude Ndala-gangers ontmoet en ook veel van Nederland kunnen zien voor hij via Rome weer terugvloog naar Tanzania.

Mzee Gregory R.I.P.

Vandaag bereikte ons het bericht dat Gregory Mundeba kort geleden is overleden.

Mzee Gregory heeft sinds 1960 in Ndala Hospital gewerkt, aanvankelijk als assistent in de verpleging. In 1980 en 1981 studeerde hij op de laboratoriumschool in Dodoma en vervolgens werkte hij zowel in het laboratorium als de IV unit. Hij ging goed om met de basale omstandigheden, maar zorgde altijd voor veilige, steriele infusie vloeistoffen. Hierin bleek hij vele jaren onmisbaar. Zelfs jaren na zijn pensioen ging hij op contractbasis verder met het bereiden van de vloeistoffen. Inmiddels is de IV unit gerenoveerd en had hij vorig jaar het stokje overgedragen aan zijn opvolgers.

We herinneren Mzee Gregory als een vriendelijke en altijd vrolijke man, die altijd meedacht om met beperkte middelen zo goed mogelijke patiëntenzorg te leveren. We zullen hem missen. RIP Mzee Gregory.

Nieuwe IV-unit

Met financiële steun van Stichting Imelda-Nolet is de IV-unit van Ndala gerenoveerd. Al jaren werden infusie vloeistoffen gemaakt met behulp van destillatie. De apparatuur was verouderd en lastig te repareren. Dit gaf soms lastige situaties, want vloeistoffen zijn van essentieel belang voor  patiënten met uitdoging of patiënten die geopereerd moeten worden.

Het nieuwe gebouw voldoet aan alle eisen om veilig vloeistoffen te bereiden, met gescheiden ruimtes voor het steriliseren van flessen en het klaarmaken van vloeistof. Dat gebeurt nu via een ander proces (osmose), met dezelfde apparatuur als veel andere ziekenhuizen in Tanzania. Op deze manier zijn reserve-onderdelen en monteurs makkelijk beschikbaar in het geval van technische problemen. Twee werknemers zijn getraind in het gebruik in het KCMC in Moshi, waar de St Luke foundation het gebruik van deze methode in Tanzania coördineert.

De gerenoveerde IV unit van buitenaf

De ruimte met de autoclaaf om de flessen te steriliseren

De ruimte om steriele vloeistoffen te maken

Nieuwe arts in Ndala

Van de 3 artsen die vanaf 2013-2014 in Ndala hebben gewerkt, zijn er recent helaas 2 “weggekaapt” door het ministerie van gezondheid; zij werken nu in overheidsziekenhuizen. Dat betekent dat vanaf april 2018 er nog maar 1 medical officer in Ndala werkte; Sr. Dr. Christina Mpunda. Zij verdeelde de diensten samen met de ervaren assistant medical officers Joseph Lugumila en Merius Ordass.

Gelukkig heeft zij sinds juli versterking gekregen van Fr. Dr. Paul Steve Chobo, die ondertussen wel nog veldonderzoek moet doen in het kader van zijn Master of Public Health.

Fr. Paul Chobo werkte van 2010-2012 als gezondheidscoördinator van de Katholieke kerk in het aartsbisdom Tabora. waarna hij begon aan zijn opleiding als arts. Deze opleiding is voor een deel financieel gesteund door de Tabora Stichting, evenals het huidige onderzoek.

In de plaatsingsbrief van Mgr. Paul Ruzoka, aartsbisschop van Tabora, staat beschreven dat Dr. Chobo ook pastorale werkzaamheden in de parochie van Ndala zal vervullen en op die manier de gemeenschap van Ndala zal dienen volgens het oude adagium “een gezonde geest in een gezond lichaam”.

Fr. Dr. Chobo bij het afscheid van George en Gon Joosten-Nienhuys in 2017.

2 co-assistenten uit het UMCG, samen met Fr. Dr. Chobo en Sr. Dr. Christina aan het bed bij een patiënte.

Hoe stel je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vast?

Een zwangerschap die buiten de baarmoeder is genesteld, meestal in de eileider, kan leiden tot een levensgevaarlijke bloeding. Het vaststellen van zo’n zwangerschap is moeilijk, zelfs met behulp van echografie en bloedtesten, zoals in Nederland gebeurt. In Ndala zijn die mogelijkheden er niet en is die bloeding altijd al aanwezig wanneer de diagnose wordt gesteld. Dat maakt de diagnose stellen eigenlijk wel makkelijk, als er veel bloed in de buikholte zit bij een vrouw die net zwanger is, weet je het wel.

De eenvoudigste, goedkoopste en snelste methode om dit te doen is met een naald vocht uit de buikholte opzuigen. Een simpele test, die veel wordt toegepast in arme landen. Onduidelijk is hoe betrouwbaar deze test is. Dit is recent voor het eerst onderzocht in Ndala, bij de 88 vrouwen die in 3 jaar tijd werden geopereerd aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Onderzoek naar diagnose buitenbaarmoederlijke zwangerschap in Ndala

Het eerste onderzoek over deze test komt trouwens ook uit Ndala, net als een wetenschappelijke beschrijving.

Een traumatische bevalling – 5 jaar later

Het afgelopen voorjaar kreeg Ndala 2 maanden bezoek van Jessica en Ruth, 2 studenten van de onderzoeksmaster Global Health van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij deden onderzoek naar de lange-termijn gevolgen van een gecompliceerde bevalling. Hiervoor zijn zij met een piki piki (motorfiets) naar dorpen in de omgeving van Ndala gereden om te praten met vrouwen en hun echtgenoten, 6-7 jaar na een gecompliceerd verlopen bevalling (ernstige zwangerschapvergiftiging).

Het onderzoek is in samenwerking met dr. George Mgalega. De onderzoeksresultaten worden nu verwerkt. Zodra ze bekend zijn worden ze hier geplaatst.